Плащане, Доставка и Връщане

Плащане, Доставка и Връщане

Плащане

Начини на плащане:

  1. Плащане с наложен платеж
  2. Плащане с банков превод
  3. Плащане през Изипей (Easypay)

ВАЖНО: Поръчката ви става АКТИВНА при заплащане на 50% или повече от крайната сума. Заплащането може да стане по банков път или през Изипей (Easypay);

Когато заплатите по банков път или през Изипей (Easypay), трябва да ни изпратите потвърждение за плащането по един от следните начини:
По Имейл: Exterias.blinds@gmail.com
По Viber или Whatsapp на телефон: +359 897 229 654 или +359 897 229 654

След получаване на доказателството, Exterias.com ще го верифицира и ще потвърди, че поръчката ви е АКТИВНА. Заедно с потвърждението щe ви бъде изпратена и проформа за вашето плащане.

Пример: Когато заплатите по-малко от 100% от крайната сума предварително, остатъчната сума трябва да заплатите с наложен платеж в Еконт при получаване на пратката.

Доставка:
Поръчаните продукти се доставят БЕЗПЛАТНО по куриерска фирмa Еконт Експрес, само когато доставката е до техен офис! Ако доставката е до личен адрес, тогава тя се заплаща от клиента.

Доставките с куриер се извършват от 9:00 до 18:00 часа в работен ден. Можете да очаквате доставката между 7-14 работни дни от денят, в който получите получите потвърждение, че е АКТИВНА.

ВАЖНО

При получаване на пратката от куриера, преди да впишете своето име и подпис като получател, се уверете в целостта на пакета. Рекламации, причинени от увреждания в резутат на транспортирането и доставката, следва да се предявяват в момента на получаване на пратката, преди да сте я приели от куриер и да изискате протокол за увредена пратка! Exterias.com не носи отговорност за повредени пратки в следствие на транспорт.

Връщане:

Уважаеми клиенти, всички продукти, се изработват по индивидуални размери на клиента, което означава, че след изработката им, те не могат да се използват за друг клиент. Поради тази причина поръчаните продукти не подлежат на връщане по никакъв повод.

Scroll to top